Corona sport

Toen de Corona crisis uitbrak en alles op slot ging, brak er ook een lichtelijke crisis uit bij veel sporters.
Je kan (voorlopig) niet bij je sportschool terecht, en dat is nou nét dat ene zetje wat sommigen nodig hebben om toch te gaan sporten. Omdat je iets hebt om naar toe te gaan. Een punt in de agenda. Lekker sporten met een vriend of vriendin, omdat er een PT op je staat te wachten of omdat het anders wel erg zonde is van je lidmaatschap.

Voor ons (ik sport samen met mijn eega) is sporten tijdens de lockdown niet zo'n groot probleem. Wij sporten namelijk al jaren thuis. Ook wel liefkozend keukengym genoemd.

Voor ons is er niet zo veel veranderd dus. We gymmen 5 dagen in de week een half uurtje ongeveer. De ene dag zijn dat grond oefeningen (core) de andere dag gaan we met gewichten aan de slag, dan weer met een fitness elastiek en cardio (touwtje springen). En tegenwoordig doen we er ook nog bokspad training bij.

We hebben genoeg attributen om in ieder geval dát te doen wat we leuk vinden. Want dat is het allerbelangrijkste. Als je thuis sport, doe dan vooral wat je leuk vindt en waar je energie uit haalt.

Ik zie om mij heen (op social media) dat mensen, zolang de sportschool gesloten is, besloten hebben om thuis te gaan sporten. Maar ik zie ook dat ze lekker bezig zijn en elke workout posten en hoe goed ze zich daarbij voelen, en na een week is het stil. Ik word dan nieuwsgierig. Ben je er nu al mee gestopt? Of post je gewoon niets? Dat kan natuurlijk, het is niet verplicht. We heten niet allemaal Esther die elke dag haar workout post.
Maar dat is wat ik doe. Door elke dag te posten probeer ik anderen te enthousiasmeren om lekker te gaan sporten, en dat het niet zo heel veel tijd en geld hoeft te kosten.

Niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen om thuis te sporten.
Je krijgt het gewoon niet gedaan. Netflix ligt op de loer. Het bed is lekker warm. Laat thuis van werk. Geen sport spullen of je vindt het gewoon niet leuk.
Er is altijd wel een reden om niét te sporten.

Doe je normaal bepaalde oefeningen in de sportschool waar je blij van wordt? Ga dan op zoek hoe je dat thuis kan doen. Google, Insta en YouTube zijn je beste vrienden (en sportmaatjes) in dit geval.

Heb je spullen nodig om te trainen thuis? Dan is Decatlon een leuke winkel waar je alles kan vinden wat je nodig hebt voor een leuke prijs. Maar ook Action en soms ook Lidl heeft sportspullen te koop. Want ik kan mij voorstellen dat als de sportschool weer open is dat je daar toch graag weer heen gaat. 

Maar misschien ook niet. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het thuis gymmen en er een ritme (agendapunt) in gevonden hebt, kan je je sportschool abonnement opzeggen. Niet leuk voor de sportschoolhouder, wel leuker voor je portemonnee. Kan je mooi wat sportspullen van kopen.
En als je echt de motivatie niet kan opbrengen in je eentje, vraag of je partner mee wil doen of ga via Skype of videobellen sporten met je (sport) maatje. 


Het thuissporten is geen probleem dus, maar het buiten sporten was wel een dingetje. Omdat het advies was om niet naar buiten te gaan als het niet noodzakelijk was, bleven we braaf binnen.
Maar we misten het naar buiten gaan. Waar we in een “normale” wereld wel 10x op een dag in en uit liepen, was dat gereduceerd tot 1x per dag een wandeling om toch een frisse neus te halen. Met een beetje geluk was dat 2x per dag als er ook een boodschap gedaan moest worden.

Op een vroege zondag ochtend besloten we toch te gaan hardlopen. Het moest! Wel een klein beetje met het gevoel van schaamte, want ja, het is niet echt nodig hè.
Dat werd nog eens bevestigd door een mevrouw op de fiets die inderdaad vond dat wij niet mochten hardlopen en ons letterlijk van de (hardloop) sokken reed, met de mededeling dat we op moesten rotten …
Voor zo ver het hardlopen.

Zwemmen (buiten) was nog geen optie want het was Maart en dus te koud. Dus we fietsten kilometers in het buitengebied en liepen hard in het donker als iedereen binnen was en we keukengymden.
Voor ons geen coronakilo’s.

Dat was 2 maanden geleden en ondertussen is iedereen het er wel mee eens dat buitensporten gewoon kan (wel met de anderhalve meter maatregel), en word ik niet meer door fietsers aangereden als ik aan het rennen ben. Al moet ik wel zeggen dat we onze rondjes zorgvuldig uitzoeken. Lekker vroeg in de ochtend of 's avonds en vooral niet over de spoorbrug in Deventer.
Zwemmen kan qua temperatuur ook weer en daar hebben we al een paar keer dankbaar gebruik van gemaakt.


De sportschool en yogastudio’s mogen weer open per 1 Juli, en dat is fijn voor degene die toch liever naar de sportschool gaan, maar ik blijf lekker thuis en buiten sporten in de hoop dat ik in ieder geval één van jullie heb gemotiveerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Don't skip the skipping day

Wiebelbenen