Goede doelen sporten

Kika, Alpe d'Huzes, Samenloop voor Hoop, Lopen voor MS, Roparun, Pinkribbon (KWF).
Zomaar wat goeden doelen waarvoor je geld kan inzamelen dmv te gaan fietsen, hardlopen, zwemmen of een andere sport die je nog nooit beoefend hebt. Die je waarschijnlijk ook nooit zou doen als die verschrikkelijke ziekte niet direct in je familie of vriendenkring voorkomt. Kanker, ALS, MS zijn wel zo’n beetje de ziektes waarvoor sommige een jaar lang trainen, uiteindelijk de berg op fietsen, hardlopen, of door een kanaal zwemmen. Ik vind dat een beetje raar. Begrijp mij niet verkeerd, fantastisch wat deze mensen doen. Het is alleen wel een beetje jammer dat er geld íngezameld moet worden voor onderzoeken naar behandelingen. Ik vind dat een taak van de overheid. Maar dat is mijn bescheiden mening.

En toen was daar openwaterzwemmer Maarten van der Weijden. Olympisch en wereldkampioen bij het openwaterzwemmen. Maarten en ik hebben één ding gemeen. Of eigenlijk twee. We overleefden allebei acute leukemie. En niet omdat we zo ontzettend geleden en gestreden hebben, maar gewoon puur geluk hebben gehad. De één krijgt kanker en gaat eraan dood, de ander niet. En openwaterzwemmen. En dat eerste is precies wat mij zo tegen staat van al die goede doelen sportevenementen. Alsof iemand zich voor mij ontzettend moet pijnigen of afzien. Daar doe je mij echt geen plezier mee. Prima dat je er geld voor onderzoek mee ophaald, maar kan je geen cupcakes gaan bakken ofzo? Of verkoop je overbodige rommel in huis en doneer dat. Dan heb je een opgeruimd huis en hoofd.
Als je toch graag wilt sporten, doe het dan om gezond te worden/blijven. En als je dan toch met zo'n evenement meedoet, stop niet en blijf dan daarna ook lekker sporten.
Als mijn broer tegen mij had gezegd: “Es, ik ga voor jou de Alpe d’huez op fietsen” had ik hem heel hard uitgelachen. Eeuwig en met heel mijn hart dankbaar ben ik dat hij zijn stamcellen met mij heeft gedeeld, maar fietsen had ik hem echt uit zijn hoofd gepraat. Tenzij hij mij zou beloven te blijven sporten ...

Maar goed. Nu even terug naar Maarten. Die gaat zwemmen. De Elfstedentocht en om precies te zijn 198.5 km. Hij zamelt daarmee geld in voor onderzoek naar genezing van kanker. Je kan met hem een stuk meezwemmen (500 mtr of 2 km) en heel even twijfelde ik. In een split second zag ik mij door de grachten van Friesland zwemmen. Ik zwem al in open water, dus ik hoef daar niet speciaal voor te trainen. Misschien alleen voor afstand, maar dat is geen afzien, dat is een training waar ik naar uit kan kijken.
Je kan je inschrijven voor €11.- en er wordt van je verwacht dat je minimaal €1000.- bijeen sprokkelt dmv sponsoren te werven. Kijk, daar haakte ik dus af. Ik ben heel eerlijk, daar had ik dus geen zin. Noem mij lui, maar dat geleur aan de deur en familie vragen te doneren ga ik dus echt niet doen. Ik zou niet eens weten hoe ik dat aan moet pakken. Als het inschrijfgeld daar nou voor zou worden gebruikt, had ik meegedaan. Bij hardloop evenementen gaat er ook een deel van het inschrijfgeld naar een goed doel. Prima geregeld. Dan heb ik een mooie donatie gedaan en hou ik er een mooie zwemsessie aan over. Allemaal blij toch? Weet je wat? Ik doneer wel een bedrag en ga 2 km in de IJssel zwemmen. Wie zwemt er mee?

Wil jij ook doneren of met Maarten mee zwemmen klik dan hier. ⬅

Wat ik dan wel weer doe is Run For The Oceans tegen plastic zeevervuiling. Voor elke kilometer die ik hardloop zal Adidas $1 doneren aan het Parley Ocean Plastic Program.  ⬅  klik voor meer info. Dat gaat mij dan aan het hart. Ik kan echt verdrietig worden als ik  foto's en video's zie van vogels, schildpadden en alle andere zeebewoners die verstrikt zitten in en vol zitten met plastic. Ik kan er niet naar kijken. Ik kan mij ook enorm irriteren aan al dat overbodige plastic in supermarkten. Eerlijk is eerlijk, ik koop die producten soms ook, en ik koop ook smoothies in zo'n mooie plastic beker met zo'n mooie bolle dop mét rietje, maar de producten in de supermark vind ik het meest onnodig. Ik bedoel, één paprika in plastic? Mijn snijbonen en fruit in een pedaalemmerzakje? Kom op. Dat is gewoon echt niet nodig. Ik denk dat ik maar eens achter de naaimachine kruip en mijn eigen zakken ga maken waar ik losse fruit en groenten kan doen.

Ik ga nog een rondje rennen en wat dieren redden.Reacties

Populaire posts van deze blog

Don't skip the skipping day

Wiebelbenen

Corona sport